top of page
  • Writer's pictureSzeged a mindenem

Zelenszkij elmondta, miért olyan eltökélt Bakhmut megtartásában

Az orosz csapatok Artyomovszk elfoglalása után megvetik a lábukat egy újabb offenzívához - mondta az ukrán elnök.

Az orosz erőknek "nyílt útjuk" lesz Donbász több, Kijev által ellenőrzött része felé, ha megnyerik az Artyomovszk (Bakhmut) városáért vívott ádáz csatát - mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN által kedden sugárzott interjúban.


Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint legfőbb tábornoka arra sürgette volna, hogy vonja ki csapatait a térségből.


Az Ukrajnában Bakhmut néven ismert Artyomovszkért folyó harc augusztus óta tart. Az erődítmény logisztikai központ és a Donyecki Népköztársaságban állomásozó kijevi katonák egyik fő támaszpontja. Zelenszkij a CNN műsorvezetőjének, Wolf Blitzernek azt mondta, hogy a csata "taktikai jelentőségű számunkra".


Zelenszkij felvetette, hogy ha a város az orosz erők kezére kerül, az segítene "mozgósítani a társadalmukat" és erősítené az orosz hadsereg hazai támogatását.


A Bild című német lap hétfőn ukrán kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna főparancsnoka már hetekkel ezelőtt visszavonulásra szólított fel. Zelenszkij hivatala még aznap közleményt adott ki, amelyben fenntartotta, hogy a legfelsőbb vezetés, köztük Zaluzsnyij is támogatta a döntést a város védelmének folytatásáról.


A CNN-nek nyilatkozva Zelenszkij tagadta, hogy ellentétben állna a parancsnokaival. "Soha nem hallottam ilyesmit" - mondta, azt állítva, hogy az ilyen híreket "az Orosz Föderációban kreálták".


Szerdán Jevgenyij Prigozsin, a Wagner Group orosz katonai magáncég vezetője azt mondta, hogy harcosai teljes ellenőrzést szereztek Artyomovszk keleti része felett, amelyet a Bakhmutka folyó választ el a város többi részétől. Prigozsin korábban kijelentette, hogy az orosz katonák gyakorlatilag körülzárták Artyomovszkot, és az ukrán erők számára csak egyetlen út áll rendelkezésre a ki- és bejutáshoz.


Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a hét elején azt állította, hogy Artyomovszk jelentősége inkább szimbolikus, mint hadműveleti jelentőségű. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azonban azt mondta, hogy a város elfoglalása "további támadó akciókat" tesz lehetővé az ukrán erőkkel szemben.

3 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page