top of page
  • Writer's pictureSzeged a mindenem

Barnák László: A színházat csak csapatmunkával lehet a jövőben is tovább folytatni

Mint ismeretes, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára a szakmai bizottság Barnák László pályázatát támogatta a három igazgatójelölt közül. Így már csak a közgyűlést kell megvárni ahhoz, hogy hivatalosan folytathassa főigazgatói munkáját további öt éven keresztül. A Szeged a mindenem hírportál Barnák Lászlóval beszélgetett.


Barnák László főigazgató nagyon várta már a szakmai bizottsági meghallgatást, hisz egy hónap telt el a pályázat beadásától számítottan. Öt évvel ezelőtt igazából az egész folyamat lement három hét alatt, ami abból a szempontból volt szerencsésebb, hogy könnyebb volt a tervezés. Abból a szempontból volt nagyon fontos az, hogy meglegyen a szakmai bizottság véleményezése, mert ez egy mérföldkő abban, hogyan lehet továbbgondolkodni a színház vezetése kapcsán, hiszen a Kulturális Bizottság az ő véleményük alapján terjeszti fel a főigazgatói jelöltet a közgyűlés elé. Március végére általában minden színháznál megtörténnek a szerződtetési tárgyalások, tehát addigra konkretizálni kell pontosan a műsortervet, hogy milyen darabok, milyen címmel és időpontban kerülnek bemutatásra, illetve azt is, hogy kik a rendezők és, hogy milyen fajta feladatokat kaphatnak a művészek a színházban. Természetesen a végső döntést a közgyűlés mondja majd ki, ami úgy néz ki, hogy április második felében tud csak összegyűlni – fogalmazott Barnák László. Azért is fontos a találkozás, mert nagyon jó kérdéseket kaptam – folytatta tovább. Az érződött, hogy elolvasták a bizottsági tagok a pályázatokat. Ez azért érdekes, mert három közel hetven oldalas pályázatról van szó, amit a bizottsági ülés előtt pár nappal kaptak meg. Azt lehetett érezni, hogy nagyon felkészültek voltak. A minisztérium nagyon komoly szakmai embereket delegált, a helyettes államtitkárt, a Déryné Program vezetőjét, a Filmharmonikusok igazgatóját, a Budapesti Operettszínház igazgatóját, illetve Egerből, a Gárdonyi Géza Színház tánc tagozatának a vezetőjét. Ez jól tükrözi azt, hogy komoly tapasztalattal rendelkező tagok voltak a bizottságban. Az ő véleményük ebből a szempontból is nagyon számít, nem arról van szó, hogy Szeged városa csak belterjesen döntött volna erről a kérdésről. Ez számomra nagyon fontos visszajelzés szakmailag is, de azt gondolom, hogy a társulat felé is, akiktől a többség támogatását megkaptam. Ez szintén nagyon jóleső érzés volt, hisz a kollégákkal együtt építettük az elmúlt időszakot, és ezt csak csapatmunkával lehet a jövőben is tovább folytatni – mondta.

Több felől olyan vádak is érték, hogy Szegeden az operajátszás elhanyagolódott. Akik rendszeresen színházba járnak, azok tapasztalhatják, hogy ez nem így van, hisz minden évben találkozhatnak a nézők operabemutatókkal, emellett más műfajú zenei darabokkal is. 2022-ben készítettünk egy összegzést. Összesen 39 féle előadása volt a Szegedi Nemzeti Színháznak, ebből 6-7 kortárs balett előadás volt, és legalább hétféle opera. Ott volt a műsoron a Szöktetés a szerájból, a Bohémélet, Don Giovanni. De szerepelt a Maria Stuarda egy olyan Magyarországi bemutatóképp, amit máshol nem lehetett korábban látni. A Szegedi Nemzeti Színház színpadára hatvan év után került fel A bűvös vadász, most is egy olyan Verdi darab Magyarországi bemutatójára készül a színház, amit nálunk még színpadon még nem lehetett látni, ez Verdi: A kalóz című műve. Ez a nagy klasszikus Verdi operák közt készült el, akkor egy nagyon intenzív időszaka volt, hiszen nagyon népszerűvé vált. Egy olyan operával mutatkozik be tavasszal a Szegedi Nemzeti Színház, amit teljes körűen a saját operatagozatából állított ki. Emellett most készül a Hegedűs a háztetőn a Nagyszínházban – zárta szavait.

27 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page